fbpx

, Τρίτη
15 Οκτωβρίου 2024

search icon search icon

Πώς ήταν, είναι και θα γίνει η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το AI; (ΦΩΤΟ)

Ζητήσαμε από το ChatGPT, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας, να δημιουργήσει εικόνες από την πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας.

Το AI ή αλλιώς η Τεχνητή Νοημοσύνη, αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα φαινόμενα διεθνώς και αναμφισβήτητα επηρεάζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, ειδικά με την χρήση του Chat-GPT. Γι’ αυτούς τους απειροελάχιστους πλέον που δεν γνωρίζουν τι είναι το Chat-GPT, είναι μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot), η οποία κυκλοφόρησε το 2022.

Το Chat-GPT λειτουργεί σαν ένα ίσως «κουτσομπόλικο» ρομποτάκι που γνωρίζει (σχεδόν) τα πάντα. Μπορεί να σε βοηθήσει στην εργασία σου για τη σχολή, στο project σου για τη δουλειά, να λειτουργήσει ως ψυχολόγος σου και να απαντήσει στις πιο τρελές σου απορίες. Μόνο freddo espresso δεν κάνει (προς το παρόν τουλάχιστον).

Πλέον το «ρομποτάκι» μας είναι τόσο εξελιγμένο που μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και εικόνες, οι οποίες μπορεί να μην ανταποκρίνονται καν στην πραγματικότητα, δίνοντας μορφή ακόμη και στις πιο απαιτητικές εντολές των χρηστών.

Η Θεσσαλονίκη του παρελθόντος και του παρόντος

«Αυτή είναι η εικόνα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, με τον Λευκό Πύργο και την παραλιακή της πόλης να απεικονίζονται, δείχνοντας την καθημερινότητα, τη ζωντάνια και την αρχιτεκτονική της σημερινής εποχής», εξηγεί το chatbot, ερωτώμενο για το πώς είναι σήμερα η «Νύμφη του Θερμαϊκού». Ομολογουμένως, η όψη που μας παρέχει το «ρομποτάκι», δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, καθώς μοιάζει με την εικόνα που έχει κάποιος/κάποια περπατώντας στην Νέα Παραλία, από τα ανατολικά προς το κέντρο της πόλης.

«Αυτή είναι η εικόνα που αποτυπώνει μια ιστορική άποψη της Θεσσαλονίκης, όπως θα έμοιαζε πριν από 50 χρόνια, τη δεκαετία του 1970. Συνδυάζει κλασικά στοιχεία της πόλης όπως τον Λευκό Πύργο, με νοσταλγικά στοιχεία της εποχής όπως παλιά αυτοκίνητα και την αρχιτεκτονική εκείνης της περιόδου», εξηγεί το ChatGPT.

Η συγκεκριμένη εικόνα δεν αποτελεί πιστό αντίγραφο της συμπρωτεύουσας πριν 50 χρόνια καθώς παρατηρούνται κτίρια τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ωστόσο, το συνεντευξιαζόμενο -δηλαδή το ChatGPT- έχει απάντηση και γι’ αυτό, καθώς όπως αναφέρει «Τα συγκεκριμένα κτίρια φαίνεται να είναι μια καλλιτεχνική ερμηνεία των μεγάλων κτιρίων που υπήρχαν ή κατασκευάζονταν στη Θεσσαλονίκη γύρω στο 1970, αλλά δεν αναπαριστά κάποιο γνωστό ορόσημο».

Η Θεσσαλονίκη του επόμενου αιώνα

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως ενέχει να δούμε πως πιστεύει το «ρομποτάκι» ότι θα διαμορφωθεί η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια. Γιατί μπορεί κάποιοι/κάποιες από εμάς να μην προλάβουμε ιπτάμενα αυτοκίνητα και ουρανοξύστες, τουλάχιστον όμως μπορούμε να πάρουμε μία αντιπροσωπευτική (;) γεύση για τη Θεσσαλονίκη του επόμενου αιώνα.

Η Θεσσαλονίκη σε 50 χρόνια

Όπως σημειώνει, «Η πόλη μπορεί να έχει περισσότερα πάρκα, καταπράσινες ταράτσες, και κτίρια καλυμμένα με φυτά, με την έμφαση στην οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Οι δρόμοι θα είναι γεμάτοι με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κοινόχρηστα ποδήλατα. Μπορεί να δούμε ψηλά, φουτουριστικά κτίρια που ενσωματώνουν τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναέρια μέσα μεταφοράς (drones, εναέριοι σιδηρόδρομοι). Ίσως υπάρχει εκτεταμένη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με νέες μαρίνες, μοντέρνα κτίρια και υποδομές για την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Η Θεσσαλονίκη σε 100 χρόνια

«Η πόλη παρουσιάζεται με υπερσύγχρονους ουρανοξύστες, προηγμένες τεχνολογίες, πλωτές δομές και καινοτόμα μέσα μεταφοράς, συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία με το μέλλον. Ιδιαιτερότητα αποτελεί ο ανανεωμένος Λευκός Πύργος, ο οποίος μπορεί να έχει ανανεωθεί με ψηφιακά ή ενεργειακά αποδοτικά στοιχεία, ενσωματώνοντας την ιστορική κληρονομιά της πόλης με το μέλλον. Παράλληλα, οι φουτουριστικές μεταφορές, δηλαδή προηγμένα μέσα μεταφοράς, όπως ιπτάμενα αυτοκίνητα και τρένα που πιθανώς αιωρούνται πάνω από το έδαφος, υποδεικνύοντας ένα σύστημα μεταφορών υψηλής ταχύτητας και χαμηλών εκπομπών. Και η ψηφιακή τεχνολογία και τα ολογράμματα, δηλαδή όπως φαίνονται στην εικόνα διάφορα ψηφιακά και ολογραφικά στοιχεία. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες είναι πιθανώς ενσωματωμένες στο αστικό τοπίο μέσω προηγμένων οθονών και ολογραφικών σημείων πληροφόρησης», επεξηγεί το ChatGPT αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της πόλης σε 100 χρόνια από σήμερα.

Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί η όψη της Θεσσαλονίκης σε μερικά χρόνια από τώρα, αν και έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες και καινοτόμα αρχιτεκτονικά σχέδια. Πάντως, το AI μας έχει μεταφέρει με τον δικό του τρόπο στην μελλοντική Θεσσαλονίκη, η οποία παραμένει ερωτική, ακόμη και με ιπτάμενους δίσκους.

Ευχαριστούμε λοιπόν την τεχνητή νοημοσύνη για το ταξίδι στο παρελθόν και το μέλλον.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.