Ψώνια για το γιορτινό τραπέζι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Οι τιμές σε κρέατα και χριστουγεννιάτικα γλυκά (ΦΩΤΟ)
Τις προετοιμασίες τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι κάνουν οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 23/12 ψωνίζουν τις πρώτες ύλες για το γιορτινό δείπνο.
Η κίνηση στο κέντρο της πόλης αλλά και στην παραδοσιακή αγορά του Καπανίου είναι έντονη. Το κρέας του γιορτινού τραπεζιού πρωταγωνιστεί και όπως επισημαίνει στην Karfitsa ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, οι τιμές διατηρούνται σταθερές στο χοιρινό σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2023.
Ειδικότερα: «Το χοιρινό είναι ο βασιλιάς του κρέατος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι τιμές του είναι σταθερές σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και για τα πουλερικά. Μια διαφορά της τάξης των 0,50 ευρώ έχουμε στη γαλοπούλα, επειδή έχουμε λιγότερες σε σχέση με πέρυσι. Το μοσχάρι είναι 15-17% πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι. Στο αρνί και στο κατσίκι η κατάσταση είναι χρηματιστήριο. Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές ήταν χαμηλότερες συγκριτικά με πέρυσι. Υπήρξε ζήτηση, ανέβηκαν οι τιμές και πλέον είναι σταθερές στα περσινά επίπεδα. Μπορούμε να βρούμε αρνί γάλακτος από 12 μέχρι 16 ευρώ».
Συμπληρώνει πως «οι περισσότεροι έχουν κάνει ήδη τις παραγγελίες τους. Όσοι έχουν κάνει παραγγελία είναι σίγουρο ότι θα βρούνε το κρέας που θέλουν ακριβώς για το τραπέζι τους».
Στο Καπάνι είναι ενδεικτικές οι τιμές του χοιρινού: Γουρουνάκι γάλακτος στα 9,50 ευρώ, ρολό χοιρινό 7,50 ευρώ, πανσέτα χοιρινή με δέρμα 6,99 ευρώ και κότσια χοιρινά 5,49 ευρώ.
Οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα γλυκά
Φυσικά αγαπημένα είναι και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη του γλυκού. Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος σημειώνει στην Karfitsa πως οι Θεσσαλονικείς δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Οι ζαχαροπλάστες αναμένουν έντονη κίνηση μέχρι τα Χριστούγεννα για μελομακάρονα και κουραμπιέδες.
«Οι τιμές σε σχέση με το προϊόν έχουν μείνει πολύ χαμηλές. Δεν έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, παρά μόνο σε κάποιες περιπτώσεις στο 5%, εν αντιθέσει με τα κόστη παραγωγής, τα οποία έχουν εκτοξευθεί. Θέλουμε όμως να κρατήσουμε τον κόσμο κοντά μας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», εξηγεί χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Οι τιμές στα μελομακάρονα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 13 μέχρι 17 ευρώ και οι κουραμπιέδες από 15 μέχρι 19 ευρώ. Φυσικά οι γεύσεις ποικίλλουν στα δύο παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν κι άλλα γιορτινά γλυκά αυτές τις ημέρες όπως τα πανετόνε, τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και σοκολατάκια, τα χριστουγεννιάτικα κέικ και οι δίπλες.