fbpx

, Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

ΗΠΑ: Μεγάλο ποσοστό των κατοίκων ζει πίνοντας μολυσμένο νερό

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών έχουν εκτεθεί σε μη ελεγχόμενους ρύπους στο πόσιμο νερό. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι επιβλαβείς χημικές ουσίες δεν καλύπτονται από τους ισχύοντες ομοσπονδιακούς κανόνες ασφαλείας και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων.

Η μελέτη από το Silent Spring Institute δείχνει ακόμη ότι ορισμένες κοινότητες είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν μη ασφαλή επίπεδα αυτών των ρύπων καθώς ζουν πιο κοντά σε πηγές ρύπανσης. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 4.815 δημόσια συστήματα ύδρευσης σε όλη τη χώρα και η μελέτη αποκάλυψε ότι το 27% αυτών των συστημάτων, τα οποία εξυπηρετούν 97 εκατομμύρια ανθρώπους, είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα τουλάχιστον μιας μη ελεγχόμενης χημικής ουσίας.

Τα δημόσια συστήματα ύδρευσης υποχρεούνται από το νόμο να ελέγχουν για σχεδόν 100 συγκεκριμένους ρύπους. Παρ όλα αυτά πολλές άλλες χημικές ουσίες δεν ρυθμίζονται βάσει του νόμου για ασφαλές πόσιμο νερό. Ενδεικτικά μεταξύ των επιβλαβών ουσιών που βρίσκονται στο πόσιμο νερό είναι η 1,4-διοξάνη, ένας πιθανώς καρκινογόνος διαλύτης και τα PFAS, τα οποία είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αντικολλητικών επιστρώσεων και αδιάβροχων υφασμάτων. Ακόμη συχνή είναι η παρουσία Freon 22 και χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή χρωμάτων και πλαστικών.

Σύμφωνα με μια προηγούμενη έρευνα είχε βρεθεί ότι οι Ισπανόφωνοι κάτοικοι είναι πιο πιθανό να πίνουν νερό με υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων. Άλλες μελέτες διαπίστωσαν την ύπαρξη υψηλότερων επίπεδων PFAS στα δίκτυα ύδρευσης συγκεκριμένων περιοχών. Οι χημικές ουσίες PFAS είναι πιο διαδεδομένες στο πόσιμο νερό από ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα. Σύμφωνα με την εκτίμηση της μελέτης, 97 εκατομμύρια κάτοικοι πιθανόν έχουν εκτεθεί σε μη ελεγχόμενες χημικές ουσίες στο νερό που πίνουν. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης περιλαμβάνει όχι μόνο τη θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών αλλά και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών αδικιών που θέτουν ορισμένους πληθυσμούς σε υψηλότερο κίνδυνο.

Πηγή: techmaniacs

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.