fbpx

, Σάββατο
27 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Μια οικογένεια Θεσσαλονικέων που πουλάει χειροποίητα τραπέζια για επιτραπέζια παιχνίδια στην άλλη άκρη του κόσμου (ΦΩΤΟ)

Πως μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να έχει μονοπώλιο στην Ελλάδα, να πουλάει χειροποίητα προϊόντα σε Ευρώπη και Αμερική και να αποτελεί το απόλυτο success story; Οι ιδρυτές της Rathskellers στην Karfitsa.

Το business story ξεκινάει στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Πολίχνη μέσα σε μια μικρή επιχείρηση που κατασκευάζει χειροποίητα έπιπλα, κυρίως ντουλάπες και κουζίνες. Η οικονομική κρίση έρχεται, ο προβληματισμός για τον ανταγωνισμό αυξάνεται και η επιχείρηση δυσκολεύεται να επιβιώσει.

Τότε, το 2013 περίπου, εμφανίζονται οι δύο γιοί της οικογένειας με μια ξεχωριστή ιδέα και ένα όραμα που δεν θα πίστευαν ποτέ ότι θα είχε τέτοια κατάληξη. Τα δύο αδέλφια κατάφεραν να κάνουν το χόμπι τους επιχείρηση, με την στήριξη πάντα των γονιών τους και εκμυστηρεύονται στην Karfitsa όλες τις λεπτομέρειες.

Η Rathskellers αποτελεί μια επιχείρηση που διοικείται από μια οικογένεια πολλών γενεών Ελλήνων κατασκευαστών επίπλων που χρονολογείται από το 1958. Ξεκίνησε να κατασκευάζει gaming τραπέζια για επιτραπέζια παιχνίδια, συνδυάζοντας την αγάπη της για τα επιτραπέζια παιχνίδια και την εμπειρία της στην κατασκευή ποιοτικών επίπλων.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Ο Θανάσης Μήλιος, ο οποίος είδε τραπέζια για επιτραπέζια παιχνίδια στην Αμερική ξεκίνησε με μία ιδέα και ζήτησε από τον αδελφό του Πασχάλη Μήλιο, που είχε την τεχνογνωσία να κάνουν μαζί ένα πρωτότυπο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πασχάλης, «Μετά τη δουλειά, μετά τις κουζίνες και τις ντουλάπες καθόμασταν για να εξελίξουμε την ιδέα, κάναμε καμιά 10αριά δοκιμές και δημιουργήσαμε ένα πρωτότυπο, το οποίο το πήγαμε στο πατρικό μας. Εκεί παίζαμε επιτραπέζια, βλέπαμε τα λάθη μας, τι μας αρέσει και το εξελίξαμε σχεδιαστικά».

«Το πιο σημαντικό ήταν ότι υπήρχε ένας χώρος στον οποίο είχαμε την ευκαιρία να κατασκευάσουμε και το know how του Πασχάλη», τονίζει ο Θανάσης.

Η αρχή όμως είναι το ήμισυ του παντός καθώς όπως περιγράφουν τα δύο αδέλφια: Oλα ξεκίνησαν το 2013 όταν πήγαμε σε μία μεγάλη έκθεση στην Γερμανία, με δύο τραπέζια, τα οποία τα φορτώσαμε σε ένα φορτηγάκι, τα σκεπάσαμε με νάιλον και κουβέρτες, δεν γνωρίζαμε πως πρέπει να μεταφέρουμε το προϊόν. Εκεί είδαμε ότι υπήρχε ενδιαφέρον, είχαμε και 3 παραγγελίες και όλο αυτό μας παρακίνησε. Λίγους μήνες μετά φτιάξαμε τα τραπέζια και τα παραδώσαμε οι ίδιοι. Ταξιδέψαμε ξανά με το φορτηγάκι στην Γερμανία και ανεβάσαμε τα τραπέζια οι ίδιοι σε οκταόροφες πολυκατοικίες. Θέλαμε να δείξουμε ότι η εταιρεία είναι εδώ για τους πελάτες».

«Το πρώτο μαγαζί που είχαμε στην Πολίχνη ήταν μικρό, δεν ήταν ένας χώρος για να μπορέσεις να φτιάξεις μεγάλα έπιπλα. Ένα τεράστιο, ογκώδες τραπέζι δεν χωρούσε να βγει από τις πόρτες. Είχαμε ξηλώσει τις πόρτες, είχαμε φτιάξει ειδικά καροτσάκια για να σηκώνουμε όρθια στο πλάι τα τραπέζια»

Η ευρωπαϊκή και διεθνής αγορά

Τα game tables κάνουν θραύση στην άλλη άκρη του κόσμου, καθώς το 70% της παραγωγής των Rathskellers φτάνει μέχρι τις ΗΠΑ. Από τις ευρωπαϊκές χώρες μεγάλη αγορά είναι η Γερμανία, και ακολουθεί το Βέλγιο και η Ολλανδία. Η Αγγλία ήταν επίσης μια σημαντική αγορά αλλά λόγω του Brexit υπάρχει πλέον δασμοί στο τελωνείο και δυσκολεύουν την κατάσταση. Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες παραγγελίες, κυρίως στην Αθήνα, δεν είναι τόσο φανατικό το ελληνικό κοινό με τα επιτραπέζια παιχνίδια.

«Σκέψου ότι είμαστε στην Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιούμαστε 10 χρόνια και δεν έχουμε πάρει ούτε μία παραγγελία»

Μάλιστα ο ανταγωνισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα καθώς όπως σημειώνουν τα αδέλφια «Όταν πρωτοξεκινήσαμε πριν 10 χρόνια υπήρχαν μόνο 2 εταιρίες διεθνώς και τώρα είναι περίπου 80».

Για κάποιους και κάποιες το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί είδος πολυτελείας όμως όπως ξεκαθαρίζουν τα αδέλφια:

«Πρόπερσι κάναμε μία καμπάνια στο Kickstarter, που ήταν αρκετά πετυχημένη, γιατί θέλαμε να βγάλουμε ένα προϊόν χειροποίητο, αλλά μπορεί να παρασκευαστεί μαζικά , είναι πολύ πιο οικονομικό. Αυτή η καμπάνια άνοιξε την βάση μας στο πελατειακό κομμάτι» τονίζει ο Θανάσης Μήλιος.

«Δεν πουλάμε όμως μόνο σε οικονομικά ευκατάστατους ανθρώπους. Έχουμε παραδώσει σε Γερμανία τραπέζι σε φοιτητικό σπίτι. Έχουμε λοιπόν και πιο μικρά τραπέζια, πιο οικονομικές σειρές», λέει ο Πασχάλης Μήλιος.

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

Ο Πασχάλης μας εξηγεί πως τα όνειρα είναι εφικτό να γίνουν πραγματικότητα, αναφερόμενος σε μία ιστορία. «Όταν ταξιδεύαμε το 2013 στην πρώτη έκθεση λέγαμε πως θα καταφέραμε να πουλάμε 20 τραπέζια τον χρόνο και πόσο ευτυχισμένοι θα μπορούμε να είμαστε αν θα αρέσουν στον κόσμο. Που να φανταστούμε ότι θα πουλάμε 600 τραπέζια».

Αναφορικά με την εξέλιξη στο αντικείμενο ο Θανάσης Μήλιος αναφέρει πως «Συνέχεια πρέπει να εξελίσσεσαι να βρίσκεις καινούργια προϊόντα, καινούργια μοντέλα τραπεζιών. Η αγορά είναι μικρή και πρέπει συνεχώς να βρίσκεις πελάτες. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε τι να περιμένουμε, πόσοι άνθρωποι έχουν και θα συνεχίσουν να έχουν την ανάγκη να έχουν τραπεζαρίες με επιτραπέζια παιχνίδια στο σπίτι τους;

Μάλιστα, τα δύο αδέλφια αναφέρθηκαν και στο εργατικό δυναμικό λέγοντας πως «Έχουμε ανάγκη από εργατικά χέρια, που να θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Αυτή την στιγμή απασχολούνται στην επιχείρηση περίπου 25 άτομα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε και μία στροφή σε πιο νέα παιδιά. Στην επιχείρηση εργάζεται πολύς κόσμος από την γειτονιά εδώ γύρω στην Ευκαρπία, όμως έρχεται κόσμος και από το κέντρο, ακόμη και από την Τούμπα».

«Ένα μεγάλο μείον για μένα είναι , ότι το χόμπι μου πλέον δεν το κάνω γιατί δεν έχω πλέον τον χρόνο να παίξω επιτραπέζια», εξηγεί ο Θανάσης ο οποίος μάλιστα αποκαλύπτει ότι δεν έχει στο σπίτι του τραπέζι για επιτραπέζια παιχνίδια στο σπίτι καθώς είχαν φτιάξει δύο φορές για τον ίδιο τραπέζι και εν τέλει τα πούλησαν σε πελάτες που ήθελαν να τα πάρουν άμεσα.

Τελικά, μία επιχείρηση που φαίνεται πως δεν έχει χώρο στην Ελλάδα καταφέρνει και διαπρέπει στο εξωτερικό. Το μυστικά της επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά, η αγάπη για το αντικείμενο, η συνεργασία και η γνώση – αλλά και εξάσκηση- μια ξεχωριστής τεχνοτροπίας.

Δείτε φωτογραφίες

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.